We kennen allemaal de opmerking van Rutte: ‘De jongeren moeten niet zo eigenwijs zijn en de ernst inzien van de 1,5m regel.’

Toen dit werd uitgesproken op tv heb ik met verschillende mensen een discussie gehad. Want jongeren doen graag hun ding, volgen absoluut niet graag regels op en zijn bezig hun eigen weg te vinden.
De eerst oproep van de premier om niet meer met je vrienden te gaan hangen of niet meer deel te nemen aan leuke dingen, werd natuurlijk niet gehoord of gevolgd door een groot deel van de jongeren. Wat ik geheel logisch vind want zij willen zijn bij wie ze zich fijn voelen, kunnen ontdekken wie ze zijn en interesses mee kunnen delen. Dat kan echt niet altijd met je ouders/gezin. Daarvoor kiezen we vrienden uit.

Uiteindelijk zijn de (meeste) jongeren gaan luisteren, zich respectvol gaan gedragen naar de ouderen, hulp gaan bieden, sociale activiteiten afgelast en braaf thuis gaan zitten.
Natuurlijk ben ik het ermee eens dat deze rigoureuze aanpak nodig was.

Helaas is er niet verder gekeken naar de gevolgen, want bij de bejaarde/senioren ontstond eenzaamheid maar ook zeker onder jongeren!

Dit sloop er langzamer in omdat ze goed digitaal contact konden houden maar na een tijd gaat dat ook vervelen. In mijn werk zie ik dan ook de resultaten terug van die vereenzaming.

Tijdens de middelbare schoolperiode ben je zoekende naar je eigen identiteit. Die ontdek je door ervaringen op te doen op verschillende manieren, nieuwe mensen te ontmoeten en interesses te delen. Denk aan sportgroepen, bioscoopavondjes, festivals, verjaardagsfeestjes of ontmoetingsplaatsen als jongeren/buurtcentra.

Hangen met leeftijdsgenoten, fysiek contact, lichaamstaal leren lezen en gezichtsuitdrukkingen. De peergroup leren kennen en begrijpen, wat de jongere lessen geeft voor het leven, vriendschappen opbouwt of vaardigheden opdoet waar levenslang van wordt geprofiteerd. Dat alles viel weg.
De plek waar je als jongere niet wilde zijn, moest je zijn. Thuis.
Gelukkig zijn er veel gezinnen waarbij een veilig thuis is en er opnieuw verbinding werd gemaakt, spelletjes gespeeld en kamers werden opgeruimd.

Helaas zijn er ook veel gezinnen waarbij dat allemaal niet is, weinig tot geen veiligheid (niet gezien, gehoord en erkend wordt) waardoor het met de jongere alleen maar slechter gaat.

Ik zie jongeren afzakken, gedemotiveerd raken, de zoektocht naar identiteit stopzetten en alleen maar YouTube/ influencers kijken. Er ontstaat een scheef beeld van de werkelijkheid, veel vergelijkingen, lat hoog leggen en in de negatieve spiraal van het leven terechtkomen.

De behoefte aan echt contact, plezier en vrijheid is groter dan ooit. De angst voor hun toekomst (school, opleiding, roosters en toetsen/tentamens) zijn anders ingezet. Juist zo min mogelijk contact, kleinere groepen en klassen maakt dat het speels en onvoorspelbare wegvalt.
Het leven wordt vastgelegd, gecontroleerd en gecheckt.
Depressie stond al bovenaan de lijst maar staat nu voor jong tot oud op nr 1. En het allerergste: er komt voorlopig nog geen ‘echte’ verandering in. Dus is het voor ons allemaal uitzoeken, hoe gaan we deze nieuwe manier van sociaal gedrag vormgeven.

Ik wil jou als lezer vragen, om de jongeren weer mee naar buiten te nemen, uit te dagen en (nieuwe) ervaringen op te laten doen. Motiveer ze om weer met vrienden af te spreken, bijbanen te zoeken en stimuleren om de zoektocht naar hun identiteit weer aan te wakkeren.
Uiteraard hebben we de regels maar wees creatief en zorg dat je ze bereikt. Gelukkig zijn er ook heel veel jongeren die juist intrinsiek gemotiveerd werden en met machtig mooie initiatieven kwamen. Dat zie ik ook zeer zeker maar ik spreek nu voor de jongeren die vastlopen en het duwtje in de rug nodig hebben. Of voor langere tijd even weer aan de hand moeten worden genomen.

Zij zijn onze toekomst, laten we zorgen dat die met positiviteit wordt betreden en naar uitgekeken kan worden. Ik vind dat het grotendeels onze taak als volwassenen met al die levenservaring is, om ons steentje bij te dragen.

We moeten het inderdaad samen doen, laten we het in ieder geval proberen om op welke manier dan ook bij te dragen aan deze nieuwe society!

Liefs Jess

De ultieme synergie tussen boksen en yoga voor een intensieve training van body en mind.

06 3843 6237


Inschrijven

Contact